Klinik for Fodterapi

v/Birgit Vistisen

Statsautoriseret fodterapeut

60 73 81 10

 Diabetes, fodterapi og gigt.

Diabetes kan både være insulinkrævende og ikke insulinkrævende. Ved begge typer er der risiko for følgesygdomme i fødderne.

Følgesygdomme i fødderne kan være føleforstyrrelser. Du kan f.eks. blive "over-følsom", hvilket vil sige, at du mærker selv den mindste lille ting. Nogle gange kan det være ret smertefuldt f.eks. at have bestemte sko på, tage strømper på eller når andre rører fødderne. Du kan også få nedsat følesans eller helt miste følesansen. Dette sker meget hyppigt.

Derfor er et af fodterapeuternes råd: Ryst skoene inden du tager dem på og mærk med jævne mellemrum efter inden i skoene, om der er sømme eller kanter (søm) der kan genere.

En tredje ting, der hyppigt forekommer, er nedsat blodtilførsel - kaldet åreforkalkning. Har du åreforkalkning og manglende følesans, kan der meget let opstå sår. Disse sår har ofte svært ved at hele op.

Her er nogle råd om den daglige omsorg af fødderne, når du har diabetes: Se efter trykmærker, rødme, revner, sår, hård hud og ligtorne.

BARE FØDDER er dejligt, men gå ikke barfodet hvor som helst.

Uanset hvilken type diabetes du lider af, så har du ret til tilskud til behandling hos en statsautoriseret fodterapeut. Du skal blot medbringe en henvisning fra egen læge ved første konsultation.
Gigt.

Gigt kan opstå i led, knogler, muskler og bindevæv.


Symptomerne er forskellige men fælles for de fleste er, at de gør ondt og nedsætter bevægeligheden. Det kan gøre det svært at pleje fødderne selv.


På fødderne kan der bl.a. opstå knyster, fejlstillede* tæer og gigtknuder. Dette kan bl.a. give hård hud, ligtorne og negle der enten fortykker eller bliver nedgroede.


En statsautoriseret fodterapeut kan hjælpe med fodbehandlingen samt fremstille aflastninger til knyster og fejlstillede tæer. Derudover kan fodterapeuten fremstille indlægssåler, der kan aflaste den gigtplagede fod.


Når der er gigt i fødderne, er det meget normalt at fødderne forandrer sig. Nogle gange hurtigt, andre gange langsomt. Derfor er det vigtigt at komme regelmæssigt til fodbehandling hos en statsautoriseret fodterapeut. På den måde kan de fleste gener forebygges.


Lider du af svær leddegigt, kan du få tilskud til behandling hos en statsaut. fodterapeut og fra sygeforsikringen "danmark", hvis du er medlem. Kontakt lægen for en henvisning.


* Fejlstilling er en tilstand, hvor den normale anatomi (knogler og muskulatur) er ændret. Dette kan være en medfødt tilstand eller optræde senere i livet pga. ydre påvirkninger.